Viešoji įstaiga Paupio globos namai pradeda naują veiklą Marijampolės savivaldybėje. Previous item Paupio globos namai... Next item Ekskursija į Kauno Tado...

Viešoji įstaiga Paupio globos namai pradeda naują veiklą Marijampolės savivaldybėje.

VšĮ Paupio globos namai ir Marijampolės savivaldybės administracija pradeda veiklą naujai įkurtuose grupinio gyvenimo namuose Marijampolės savivaldybėje.

Lietuvoje yra įgyvendinama institucinė pertvarka, kuria siekiama sukurti žmonėms, turintiems proto ar psichikos negalią, namams artimas sąlygas. Marijampolės savivaldybė skiria didelį dėmesį socialinei sričiai ir įgyvendino projektą „Socialinių paslaugų infrastruktūros tinklo sukūrimas ir plėtra asmenims, turintiems proto ir (arba) psichikos negalią Marijampolės savivaldybėje“, kuris yra skirtas asmenims, turintiems proto ir (arba) psichikos negalią. Projekto partneris -VšĮ Paupio globos namai. Projekto esmė – padėti neįgaliesiems gyventi kaip įmanoma labiau įprastą gyvenimą, nepalikti jų uždarytų institucijose, kuriose dažnai jie praleidžia visą savo gyvenimą, suteikti galimybę dalyvauti kasdieniame gyvenime, įsilieti į užimtumo veiklas, gyventi jaukioje aplinkoje tarp kaimynų, bendrauti, dalytis įspūdžiais, išbandyti daržininkystę ir tiesiog, pasijusti oriu žmogumi. Šiam tikslui pasiekti Marijampolės miesto teritorijoje Gedimino, Vasaros gyvenamųjų namų kvartaluose pastatyti  moderniai atrodantys, iš gyvenamosios aplinkos neišsiskiriantys namai. Gedimino ir Vasaros gatvėse esančiuose namuose apsigyvens po 10 proto ir (arba) psichikos negalią turinčių suaugusiųjų asmenų. 

Naujuose namuose jų laukia jauki aplinka, primenanti tikrus namus: patogūs kambariai, laisvalaikio zona, virtuvė, kurioje galima patiems pasigaminti maisto, savas kiemas, netgi šiltnamis, kur galima pasipraktikuoti daržininkystės įgūdžius ir bet kada atbėgti nusiskinti savo užauginto pomidoro. Visi namai pastatyti gyvenamųjų namų kvartaluose, už kiekvienos tvoros – kaimynai, su kuriais galima pasišnekučiuoti, visai šalia ir viešojo transporto laukimo paviljonai, tad nukakti iki miesto centro taip pat labai patogu.

Ilgai buvę stigmatizuojami neįgalieji įsilies į įprastą visuomenės gyvenimo ritmą, pajus ką reiškia gyventi savuose namuose, kaip smagu jaustis oriai, koks svarbus yra tarpusavio bendravimas ir kiek daug įtakos savijautai daro gyvenamoji aplinka. Visiems norintiems bus sudarytos sąlygos dirbti socialinėse dirbtuvėse ir taip realizuoti savo kūrybiškumą. Tikimasi, kad dirbtuvėse kuriami produktai sudomins socialiai atsakingą verslą ir jis suteiks čia dirbantiems žmonėms dar didesnes galimybes ir prasmę

Svarbiausia, jog šis projektas padėjo keisti požiūrį į neįgalų asmenį, akcentuoti asmens su negalia aktyvumą, matomumą atviroje bendruomenėje bei supratimą, kad neįgalumas yra tik socialinių sąveikų procesas ir rezultatas. Todėl stengiamasi, kad negalią turintys žmonės jaustųsi lygiaverčiais bendruomenės nariais ir dalyvautų savivaldybės socialiniame ir kultūriniame gyvenime.

Projekto numeris/kodas: 08.1.1-CPVA-V-427-13-0005 „Socialinių paslaugų infrastruktūros tinklo sukūrimas ir plėtra asmenims, turintiems proto ir (arba) psichikos negalią Marijampolės savivaldybėje“.